Asumisneuvojat:

Autamme asukkaitamme taloushuolissa

Lahden Talojen ja Lahden kaupungin asumisneuvojat auttavat asukkaita talousongelmissa ja muissa asumisen asioissa.

Lahden Talojen ja Lahden kaupungin asumisneuvonnan palvelu on osa valtakunnallista asumis- ja talousneuvonnan ASTA-kehittämishanketta. Asumisneuvojat Satu Niemelä ja Heli Nuutinen auttavat sekä Lahden Talojen että Lahden kaupungin vuokra-asukkaita erityisesti talousvaikeuksien keskellä. Vuokravelkaisten lisäksi asumisneuvojat auttavat myös asunnon hakijoita ja asunnottomia. Lisäksi he tekevät asukkaiden kokonaistilanteiden ja erikoisryhmien asumisen tai asuttamisen haasteiden kartoituksia.

Vuonna 2019 asumisneuvojat ottivat yhteensä 423 kontaktia Lahden Talojen asukkaisiin. Kaikista asumisneuvonnan (926) kontaktista 70,5 prosenttia liittyi asukkaan vuokravelkaan. Asumisneuvonnan ansiosta 14 asukasta vältti häädön. Lahden Talojen markkinointipäällikkö Piia Jokiahon mukaan asukkaat kokevat asumisneuvonnan palvelun tarpeelliseksi.

Meille on tärkeää, että asukkaamme saavat ajoissa apua taloushuoliinsa eivätkä menetä omaa kotiaan. Kontaktien määrä on ollut suuri ja sekin kertoo meille, että palvelulle on tarvetta, Jokiaho sanoo.

 

Lahden kaupungin ja Lahden Talojen asumisneuvojat Satu Niemelä ja Heli Nuutinen ovat valmiina auttamaan asukkaita konkreettisesti niin maksusuunnitelmien tekemisessä kuin tukienkin hakemisessa.

Vuokrarästit eivät ole missään nimessä häpeän asia. Useimmille ihmisille tulee elämän aikana vastaan tilanteita, joissa taloustilanne muuttuu. Velka täytyy kuitenkin hoitaa ja mitä aiemmin meihin otetaan yhteyttä, sitä paremmin pystymme auttamaan, asumisneuvojat Niemelä ja Nuutinen sanovat.

 

On tärkeää hahmottaa asukkaan talouden kokonaistilanne

Asumisneuvonta aloitetaan asukkaan talouden kokonaisvaltaisella kartoituksella. Kuinka paljon vuokria on rästissä? Onko asukkaan elämässä tapahtunut jotakin erityistä, minkä vuoksi vuokrat ovat jääneet rästiin? Onko asukas hakenut kaikkia tukia, joihin hän on oikeutettu? Niemelän mukaan asukkaat eivät aina tiedä olevansa oikeutettuja esimerkiksi yleiseen asumistukeen.

– Tilapäistäkin toimeentulotukea voi saada erilaisiin kriisitilanteisiin. Esimerkiksi avioero voi olla asukkaalle kriisin paikka, kun talous hetkellisesti notkahtaa, Niemelä sanoo.

Nuutisen ja Niemelän mukaan yleisimmät asumiseen ja velkaantumiseen vaikuttavat tekijät ovat pienituloisuus, ylivelkaantuneisuus ja ulosmittaus, työttömyys, terveys-, mielenterveys- ja päihdeongelmat sekä erotilanteet

 

Konkreettinen tuki ohjaa talouden tasapainoon

Asumisneuvojat tekevät asukkaille muun muassa konkreettisia maksusuunnitelmia ja ohjaavat sekä neuvovat tukien hakemisessa. Nuutisen mukaan asukkaita ohjataan paljon myös sosiaaliohjaajille, silloin kun vuokrarästeihin liittyy muitakin elämänhallinnan ongelmia. Joskus asukkaita ohjataan myös talous- ja velkaneuvonnan piiriin.

Asukkaan motivointi ja rinnalla kulkeminen on tärkeä osa työtämme, asumisneuvojat Niemelä ja Nuutinen sanovat.

 

Suurin osa vuokravelkaisista asukkaista ottaa asumisneuvojiin yhteyttä puhelimitse. Asumisneuvojat ottavat myös itse suoraan yhteyttä sellaisiin asukkaisiin, joilla on vuokria maksamatta. Asumisneuvonta päivystää parina päivänä viikossa Lahden Talojen toimistolla ja Kauppakeskus Trion Palvelutorilla. Lisäksi asumisneuvontaan pääsee myös ajanvarauksella, jossa päästään kattavasti kiinni asukkaan tilanteeseen.

INFO

Asumisneuvojat
Heli Nuutinen ja Satu Niemelä