Isot työmaat:

Rakennamme ja uudistamme ennätysvauhdilla

Lahdet Talot käynnisti useita rakennusprojekteja vuonna 2019. Niiden ansiosta vuonna 2020 valmistuu noin 300 uutta kotia.

Lahden Taloilla viime vuodet sekä tulevat vuodet ovat olleet ennätysvuosia uusien rakennusprojektien käynnistymisessä sekä valmistumisessa.

Toiminnallinen uusiutuminen sekä kiinteistökannan kehittäminen ovat Lahden Talojen tärkeimpiä strategisia tavoitteita.

 

– Meillä on ollut agendalla vahvaa rakentamista, toiminnan kehittämistä sekä uusiutumista, ja työ jatkuu yhä. Kaiken taustalla ovat tuotteiden ja palvelujen kehittäminen vastaamaan entistä paremmin asukkaiden odotuksiin, kertoo Lahden Talojen toimitusjohtaja Jukka Anttonen.

 

– Kiinteistökannan kehittämisen osalta erityisesti pienille asunnoille hyvällä sijainnilla on jatkuvaa kysyntää ja tähän tarpeeseen vastaamme.

 

Keskustaan uusia koteja vielä tänä vuonna

Suurin rakennushankkeista on toukokuussa 2019 aloitettu Lahden keskustaan rakentuva Saimaankatu 29. Hanke käsittää kaksi 7-kerroksista kerrostaloa, joihin tulee yhteensä 110 asuntoa.

– A-talo valmistuu syksyllä ja B-talo loppuvuodesta eli muuttovalmiita ne ovat aina seuraavan kuun alussa. Pääpaino vuokra-asunnoissa on yksiöissä ja kaksioissa, vaikka on mukana muutama kolmiokin, kertoo Lahden Talojen kiinteistöjohtaja Harry Koskela.

Saimaankadun kohteeseen rakennetaan erillinen pysäköintirakennus.

 

Opiskelijataloihin monitoimitiloja ja Smartpost

Uusia koteja valmistuu myös opiskelijoille. Kesäkuussa 2019 alkoivat Laatikkotehtaankadulla uusien opiskelijatalojen rakennustyöt. Kampusraitin varrelle valmistuu vuodenvaihteessa kaksi toisiinsa kytkettyä 5-kerroksista A-energialuokan opiskelijataloa – yhteensä 110 uutta kotia. Suurin osa kodeista on 29-neliöisiä yksiöitä.

– Talojen erikoisuutena ovat katutasoon tulevat 91-neliöiset monitoimitilat, jotka tulevat opiskelijoiden käyttöön.

– Tilojen toiminta muotoutuu opiskelijoiden tarpeiden mukaan, mutta siellä voisi olla oleskelutilan lisäksi esimerkiksi polkupyöräkorjaamo tai muu opiskelijoiden yhteinen työpaja, kertoo projektipäällikkö Raine Majuri.

Lahden Talojen puolesta tilaan on huolehdittu tarvittavat sähkö- ja vesiliittymät sekä tietoliikenneyhteydet.

– Uutta on myös Smartpost-automaatti, niitä ei ole vielä muissa Lahden Talojen kiinteistöissä. Laatikkotehtaankatu on ensimmäinen talo, mihin postipakettipalvelut tulevat.

 

Vanhaa puretaan uuden tieltä

Eivätkä hankkeet lopu tähän. Nastolaan, Rakokiven keskustaan Vasaratie 2 ja 4 valmistuu myös kaksi 5-kerroksista A-energialuokan kerrostaloa. Talot valmistuvat loppuvuodesta 2020 ja niihin tulee yhteensä 80 asuntoa.

– Paikalta purettiin kolme vanhaa kerrostaloa ja nyt tilalle rakennetaan uusia. Tontti on erittäin hyvä, joten on ilo saada tilalle nykyaikaiset ja uudet talot asukkaita odottamaan, Koskela kertoo.

Myös Kivakatu 2:ssa puretaan vanhaa ja rakennetaan uutta tilalle.

– Kivakadulle tulee 60 asuntoa, yksiöitä ja kaksioita, niitä tämän päivän vuokra-asujat eniten haluavat. Kivakatu valmistuu vuonna 2021.

 

Myös vanhoja koteja kunnostetaan

Uudisrakentamisen lisäksi perusparannuskohteita on muun muassa Lautamiehenkadulla sekä Kaunisharjunpolulla.

– Lautamiehenkadulla uusitaan vuonna 1991 rakennettuun kerrostaloon sisäpuolelle kaikki lattioista kattoon, myös sähköt ja LVI. Myös vesikatto ja alakerran asuntojen terassit uusitaan. Kaunisharjunpolulla taas uusitaan vesijohdot, kertoo projekti-insinööri Tuukka Laatta.

Lahden Taloilla panostetaan myös vihreään asumiseen ja elinkaariajatteluun.

 

Lahdet Talot on vähentänyt vedenkulutusta vuodesta 2000 lähtien sekä kehittänyt paljon rakennusautomaatiota. Lahden Taloilla ei myöskään rakenneta halvimmasta materiaalista, vaan esimerkiksi lattioissa käytetään vinyyliä tai kiveä.
– Jos lattiaan valittaisiin halpa muovimatto, täytyisi se uusia jo 5–10 vuoden päästä, mikä taas kuormittaa ympäristöä, Koskela kertoo.